Ambassade en Consulaten van België in Canada
Home Consulaire diensten Identiteitskaart voor kinderen onder de 12 jaar (Kids-ID)

Identiteitskaart voor kinderen onder de 12 jaar (Kids-ID)

Voor nieuwe Kids-ID voor kinderen van 6 jaar en ouder, gelieve een afspraak te boeken via het online formulier.

LET OP !

Alle door de EU-lidstaten afgegeven identiteitskaarten zullen binnenkort volgens de Europese reglementering de vingerafdrukken van beide (wijs)vingers moeten bevatten.

Het aanvragen van een identiteitskaart per post is dus niet meer mogelijk voor kinderen van 6 jaar en ouder. U moet een afspraak maken dat een van de ouders samen met het kind persoonlijk naar het Consulaat-generaal in Montreal te komen om uw biometrische gegevens te registreren.

Let op: de huidige identiteitskaart van uw kind blijft geldig tot de vervaldatum. U hoeft het niet onmiddellijk te vervangen !

Image d'une Kids-ID

Procedure

BELANGRIJKE OPMERKINGEN:

Het bezit van een Kids-ID blijft optioneel voor Belgen die in het buitenland wonen (in tegenstelling tot Belgen die in België verblijven).

De huidige kids-ID van uw kind  blijft geldig tot de vervaldatum: u hoeft deze niet meteen te wijzigen!

De ouders van een Belgisch kind jonger dan twaalf jaar en ingeschreven van het Consulaat-Generaal kunnen een Kids-ID voor hun kind aanvragen.

A.Uw kind is jonger dan 6 jaar

Het is niet nodig naar het consulaat te komen om de aanvraag persoonlijk in te dienen of om een afspraak te maken. U kunt uw aanvraag per post verzenden. Om dit te doen, stuurt u naar het Consulaat-Generaal in Montreal :

 • Het aanvraagformulier, ingevuld (in zwarte ink) en getekend door beide ouders;
 • Een fotokopie van de identiteitskaart of het paspoort van de ouder(s) bij wie het kind woont;
 • Twee recente pasfoto's die voldoen aan de eisen van de FOD Inneres.
 • Een recent bewijs van verblijf (elektriciteits-, gas-, water-, internetrekening, huurcontract, Canadees rijbewijs voor en achter...);
 • Een postwissel (Postal Money Order) of een gewaarmerkte cheque van 16 CAD uitgeschreven aan het Consulaat-Generaal van België in Montréal (OPGELET: persoonlijke cheques worden niet aanvaard) ;
 • een voorafbetaalde, aangetekende retourenveloppe (regionaal of nationaal Xpresspost, UPS, FedEx, Purolator) gericht aan de ouder(s) bij wie het kind woont, indien u de ID-kaart per post wenst te ontvangen (u kunt deze ook afhalen op het Consulaat-generaal).

Om onnodige vertraging te vermijden, vergeet niet :

 • de gewenste eerste taal van de kaart aan te duiden ;
 • teken (in zwarte inkt) ;
 • als het kind 6 jaar of ouder is: aan te duiden of u al onmiddellijk certificaten wenst of niet (zie punt 5). Wenst u onmiddellijk certificaten, dan moet u de Kids-ID persoonlijk komen afhalen op het consulaat-generaal.

B. Uw kind is 6 of ouder

 

1. Vul en onderteken het afspraakformulier en stuur het samen met een fotokopie van de identiteitskaart of het paspoort van de ouder(s) bij wie het kind woont, per email naar het Consulaat-Generaal van België in Montreal.

2. Maak online een afspraak met het Consulaat-General van België.

3. Bij uw afspraak op het consulaat-generaal moet een van de ouders bij het kind aanwezig zijn. U moet meenemen:

 • Het afspraakformulier, ingevuld (in zwarte ink) en getekend door beide ouders;
 • Een recent bewijs van verblijf (elektriciteits-, gas-, water-, internetrekening, huurcontract, Canadees rijbewijs voor en achter...);
 • En betaalkaart (debet of credit) waarmee u de kosten van de identiteitskaart (16,00 CAD) op het Consulaat-generaal zult betalen;
 • Een postwissel (Postal Money Order) of een gewaarmerkte cheque van 16 CAD uitgeschreven aan het Consulaat-Generaal van België in Montréal (OPGELET: persoonlijke cheques worden niet aanvaard) ;
 • een voorafbetaalde, aangetekende retourenveloppe (regionaal of nationaal Xpresspost, UPS, FedEx, Purolator) gericht aan de ouder(s) bij wie het kind woont, indien u de ID-kaart per post wenst te ontvangen (u kunt deze ook afhalen op het Consulaat-generaal).
 • De huidige Kids-ID van uw kind, indien van toepassing.

Indien u zich niet naar Montreal kunt verplaatsen, zijn er andere opties voor u beschikbaar:

1. U laten inschrijven voor een eID-aanvraag tijdens een komende biometrische missie van de "Flying Consul" in uw regio (data nog te bepalen).

2. Uw identiteitskaart aanvragen in België, bij:

 • De Belgische gemeente waar u laatst ingeschreven was;
 • De Belgische gemeente van uw geboorte als u nooit in België heeft gewoond, maar er wel bent geboren;
 • Een Belgische gemeente naar keuze als u nooit in België hebt gewoond en er ook niet geboren bent.

    Hoewel de prijs in een Belgische gemeente duurder is (ongeveer 100 euro, variërend van de ene tot de andere gemeente), is de levering van de kaart echter veel sneller (binnen de twee werkdagen).Belangrijk : Een aanvraag voor een Kids-ID bij een Belgische gemeente kan maar mits beide ouders aanwezig zijn - enkel zo kunnen we aannemen dat de wetgeving inzake het ouderlijk gezag van het land waar het Belgisch kind woont, gerespecteerd wordt. 

Wat is de geldigheidsduur van een Kids-ID?

Een Kids-ID is 3 jaar geldig, zelfs in geval van verhuis (naar een ander land of naar België).

Het is niet langer geldig:

 • als het als verloren of gestolen wordt gerapporteerd;
 • als de foto niet meer op het kind lijkt;
 • indien deze is verkregen in een gemeente in België en u de gemeente niet in kennis hebt gesteld van de verhuizing van het kind naar het buitenland.

Hoeveel kost een Kids-ID?

Een Kids-ID kost 16,00 CAD.

Hoe lang duurt dit?

De gemiddelde termijn is vier weken.

Dienst “Hallo ouders”

Op de Kids-ID staat een telefoonnummer (+32 78 150350), dat 24/24 uur en 7/7 dagen bereikbaar is.

Als het kind zoek is en zijn of haar Kids ID heeft, kan iedereen die het kind vindt gemakkelijk contact opnemen met de ouders van het kind of met vertrouwde personen via een door de ouders geactiveerd cascadesysteem.

Om dit cascadesysteem te activeren of voor meer informatie: www.halloouders.be.

Meer informatie over de elektronische identiteitskaart voor Belgen in het buitenland.

Activatie Kids-ID

Elke Belgische burger die ingeschreven is in de consulaire bevolkingsregisters van een Belgische ambassade of consulaat, die een Belgisch kind heeft dat eveneens is ingeschreven in de consulaire bevolkingsregisters, kan de Kids-ID van zijn/haar kind activeren in een consulaire post per mail in het buitenland of in een Belgische gemeente. De Kids-ID kan geactiveerd worden door de ouders (of de wettelijke vertegenwoordiger) zonder aanwezigheid van het kind.

Het niet activeren van uw Kids-ID verandert niets aan de geldigheid en belet u niet om te reizen. De activatie dient vooral voor bepaalde administratieve diensten in België (post, bank, gezondheidszorg, websites van de Belgische administraties…). Indien uw identiteitskaart niet geactiveerd is, kunt u bijvoorbeeld moeilijkheden ondervinden om bepaalde banktransacties uit te voeren, om geneeskundige zorgen te krijgen in een Belgische ziekenhuis of om medicijnen bij de apotheek in België te kopen. De geactiveerde kaart geeft eveneens toegang tot een hele reeks online overheidsdiensten, beschikbaar op my.belgium.beMeer informatie over de elektronische Kids-ID voor Belgen in het buitenland. Om de eID-software te downloaden, bezoek www.eid.belgium.be.

Zodra de minderjarige de leeftijd van 12 jaar bereikt heeft, kunnen de certificaten op de Kids-ID geactiveerd worden, maar enkel in aanwezigheid van de minderjarige. Die moet zelf de kaart inbrengen in de kaartlezer en de PUK-code ingeven.