Ambassade en Consulaten van België in Canada
Home Naar België komen

Naar België komen

COVID-19: uitzonderlijke omstandigheden - uitzonderlijke maatregelen
   

A. ALGEMEEN KADER 

 
Vanaf 18 januari 2022 wordt Canada door België geclassificeerd als een "rode zone"
(zie kleurcodes per land). Deze classificatie brengt extra beperkingen met zich mee voor reizen naar België. 

Daarom worden alle niet-essentiële reizen naar België nog ontraden. 

De toegang tot ons grondgebied is afhankelijk van de algemene maatregelen voor toegang, alsmede van de uitzonderlijke gezondheidsmaatregelen om de verspreiding van de COVID-19 virus te beheersen (zie hieronder). 
 

B. VISA  

  
Personen die een visum nodig hebben, moeten dit aanvragen volgens de instructies die op onze website beschikbaar zijn.  

NB: Canadese burgers zijn niet verplicht een Schengenvisum te hebben voor een verblijf van minder dan 90 dagen. 
 

C. UITZONDERLIJKE MAATREGELEN 

 
Passagier Lokalisatie Formulier 

Elke persoon die van Canada naar België reist, moet binnen de 6 maanden voor aankomst een ‘Passenger Locator Form’ (PLF) invullen. Belgische consulaten kunnen u niet helpen bij het invullen van dit formulier. 

Vaccinatiecertificaat 

België binnenkomen: vanaf 10 januari 2022 eist België van alle reizigers uit Canada een Covid-19 vaccinatibewijs, waaruit blijkt dat een volledig vaccinatieschema volgens de Belgische regels is uitgevoerd. Voor alle andere gevallen, raadpleeg het info-coronavirus portaal. Als u in Canada bent gevaccineerd, neem dan uw Canadees COVID-19 vaccinatiebewijs mee. 
Volgens de vereisten van de Canadese overheid moeten alle personen van 12 jaar en ouder vanaf 30 oktober 2021 volledig ingeënt zijn om per vliegtuig van Canada naar uit buitenland, inclusief België, te reizen. Personen die vrijstelling van deze maatregel willen aanvragen, worden verzocht contact op te nemen met de Canadese autoriteiten of hun luchtvaartmaatschappij. De Belgische autoriteiten kunnen hier op geen enkele manier tussenkomen.  

Deelnemen aan activiteiten in België: een 'Covid Safe Ticket' (CST) zou in België kunnen gevraagd worden om toegang te krijgen tot bepaalde openbare of privéplaatsen. Let op: hoewel het CST momenteel niet langer verplicht is, kan de vereiste om een ​​CST te tonen om toegang te krijgen tot bepaalde locaties op elk moment worden hersteld - volg de officiële Belgische websites voor het laatste nieuws. Vaccinatieattesten die door de provincies in Canada werden afgeleverd worden echter niet erkend door België. Wij nodigen u uit om het Canadees COVID-19 vaccinatiebewijs te downloaden dat wel erkend is door België. Houd er echter rekening mee dat uw Canadees COVID-19 vaccinatiebewijs niet als zodanig bruikbaar zal zijn in België, aangezien de QR-codes van de Canadese en Europese certificaten aan verschillende technische normen voldoen. Je moet je Canadese vaccinatiebewijs omzetten in een Europees digitaal certificaat (als je Belg bent) of in een 'Covid Safe Ticket' (als je niet Belg bent) volgens de procedures vermeld op deze pagina. 

Om uw buitenlands certificaat om te zetten in een Belgisch certificaat/EU Digitaal COVID-Certificaat is een mechanisme enkel beschikbaar voor Belgische onderdanen, voor personen die in België wonen en voor hun directe familieleden. De criteria en procedure om gebruik te maken van dit mechanisme worden op deze pagina uitgelegd. Houd er rekening mee dat het Consulaat-Generaal op geen enkele manier tussenkomt in deze procedure. U moet zelf contact opnemen met een arts in België. 

Voor niet-Belgen hebben het Brussels and het Waalse Gewest een omzettingsmechanisme ingevoerd om een 'Covid Safe Ticket' te verkrijgen dat één maand geldig is en enkel in België wordt erkend. Schrijf je in op deze pagina (Brussels Gewest) of op deze pagina (Waalse Gewest). 

COVID-19-tests 

België binnenkomen: Sinds 18 februari 2022 hoeven reizigers uit Canada die volledig gevaccineerd zijn of een herstelcertificaat hebben, geen COVID-19/PCR-test uit te voeren voor rechtstreekse reizen naar België of voor luchthaventransit. Voor alle andere gevallen, raadpleeg het info-coronavirus portaal.
Herstelcertificaten zijn geldig tot 180 dagen na een positieve PCR-test. Raadpleeg voor meer informatie het portaal info-coronavirus.

Deelnemen aan activiteiten in België: als je geen EU Digitaal COVID-certificaat hebt en je buitenlands vaccinatiebewijs niet kunt “omzetten”, moet je de lokale richtlijnen volgen en de mogelijkheid overwegen om ter plaatse getest te worden om een ​​COVID-testcertificaat te verkrijgen via de Belgische CovidSafeBE-app (let op: de geldigheidsduur van een dergelijk certificaat is beperkt: 48 uur tot 72 uur na de test). 

Quarantaine 

Er is geen algemene quarantaineverplichting voor reizigers van Canada naar België als zij volledig gevaccineerd zijn of een herstelcertificaat hebben. Raadpleeg voor alle andere gevallen het portaal info-coronavirus.

Toegangsvoorwaarden en gezondheidsmaatregelen in België 

Geactualiseerde informatie over de toegangsvoorwaarden en gezondheidsmaatregelen die van kracht zijn in België is beschikbaar op het info-coronavirus-portaal 

Advies 

informeer u vóór uw reis over de bijzondere gezondheidsmaatregelen van de luchtvaartmaatschappij. In geval van doorvoer, houd rekening met zowel de maatregelen van het land van bestemming als die van het land van doorvoer. 
   

Waarschuwing 

Toegang tot het Belgisch grondgebied valt niet onder de bevoegdheid van het Consulaat-Generaal van België in Montreal, maar onder de bevoegdheid van de Grenscontrole. Deze laatste is dus de enige dat het recht heeft om een reiziger de toegang tot België toe te staan of te weigeren. 

Elke reiziger moet aan de Grenscontrole en aan de luchtvaartmaatschappij kunnen aantonen dat hij of zij aan de binnenkomstvoorwaarden zal kunnen voldoen bij aankomst aan de Schengen-buitengrenzen door middel van de nodige documenten.